måndag 22 juni 2009

Snatchersättning

Midsommarhelgen bjöd på den typ av träning som midsommarhelger oftast bjuder på. Det mest ansträngande var en halvtimme fylleboll och att vi kanske har lovat att göra en Ironman nästa år. Minnena är dock lite diffusa i kanterna så vi lämnar det åt hagiologerna.
I går var det dax att axla manteln igen och bita i det sura klotet.
Vi ororar oss båda en smula för snatch-testet på RKC. Reglerna för vad som krävs där tycks ändras hela tiden. i Köpenhamn nu senast bestämdes antalet snatches man ska klara på 5 minuter av vikt och kön: 24 kg för män och 16 kg för kvinnor - lika många repititioner som kilo kroppsvikt.
Härligt! tänkte jag eftersom jag inte väger så mycket. Nu verkar man dock vara tillbaka med de ursprungliga reglerna vilket innebär samma vikter men 100 reps oavsikt kroppsvikt. Ganska mycket jobbigare med andra ord.
Hursomhelst är det inte jobbigare än att man kan träna upp sig för att klara det. Snatchträning är i sig riktigt skönt - för allt utom för händerna. Att maxa antalet snatches på 5 minuter innebär nästan ofrånkomligen att händerna går sönder och att man inte kan träna på riktigt på en vecka. Hur ska man då träna? I går kom vi på lösningen: high pulls. En high pull är förvisso inte lika tung som en snatch. Speciellt med tanke på att man inte måste låsa armen i toppläget och att man inte så att säga måste kasta ned vikten därifrån. Kraften som krävs för att få upp vikten känns dock jämförbar och det sliter inte tillnärmelsevis lika mycket på händerna.
Alltså: varsitt 5 minuters set med high pulls. Konstigt nog hamnade vi båda på exakt samma reps: 131st. Dom första hundra klarades av på lite drygt 3,5 minuter.
Vet inte hur stora slutsatser som kan dras av detta men det kändes bra. Det känns bra att hantera vikten och att få upp tempot. Målet nu är att komma upp till 150 reps på samma tid samt att börja köra mer snatches ute där vi kan öva på tekniken utan att oroa oss för golvet.

Jon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar